måndag 12 september 2011

GI kladdkaka.. den blir på tors :-D

En nyttigare chokladkaka med lågt GI. Bakad utan vetemjöl och med endast lite fruktsocker. Pigga gärna upp grädden med citrus.

Ingredienser

12 bitar

100 g Arla smör
300 g mörk choklad, ca 70 % kakaohalt
4 ägg
½ dl fruktsocker
1 krm salt
½ dl pinjenötter

Till servering:
2 dl Arla Ko® vispgrädde
2 msk hackad citronmeliss
rivet skal av ½ lime

Gör så här

Sätt ugnen på 175°.  Smält smöret i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner i smöret. Låt den smälta på svag värme under omrörning. Dela gulor och vitor. Vispa ihop äggulor, socker och salt. Rör ner dem i chokladsmeten.  Vispa vitorna till skum och vänd ner dem.  Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter. Rosta pinjenötterna i torr varm stekpanna och strö över kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt den kallna. Servera med vispad grädde,  smaksatt med citronmeliss och rivet limeskal. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar