tisdag 8 mars 2011

Rättiskgratäng GI/LCHF

Rättiskgratäng
500 g rättika, skalad och skivad i 5 mm tjocka skivor
1 krm salt
2 l vatten
2 st gula lökar, skalade i skivor
3-5 st vitlöksklyftor, pressade (antal beroende på storlek)
3 dl crème fraiche (34%)
200 g philedelphiaost
4 dl vispgrädde (40%)
1 krm svartpeppar
Riven ost efter smak och tycke.


Gör såhär:
Koka upp vattnet med salt och koka rättikan i 5 minuter. Häll sedan av vattnet.
Blanda crème fraiche, philedelphiaost och grädde, tillsätt svartpeppar.
Varva rättika, lök och vitlök i en ugnsform. Lägg på hälften av gräddblandningen och sen ett lager till med rättika och avsluta med det sista av gräddblandningen.
Gratinera gratängen i 1 till 1.5 timmar.
När den börjar få färg och kännas mjuk, ta ut ur ugnen och lägg på den rivna osten.
Gratinera i ugnen några minuter till, tills osten fått fin färg och konsistens.
Servera med t.e.x kött eller rostbiff och en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar