söndag 13 mars 2011

SKILDNAD MELLAN GI/LCHF!!

Förenklad förklaring kommer här! Jag är ingen expert, som ni vet. Så rätta mig om jag har fel!

GI-metoden: GI står för Glykemiskt Index. Och skall man äta efter GI-metoden så gäller det att välja mat med lågt GI. Detta för att hålla blodsockret på en jämn nivå under hela dagen. Gör man det känner man förmodligen inte samma sug som när blodsockret hoppar upp och ner! Äter man enligt GI-metoden äter man kolhydrater, men inte snabba utan långsamma som förbränns, just det, långsamt! Ju lägre GI desto långsammare kolhydrater.

Exempel på långsamma kolhydrater: Bönor, ärter, fullkorn, linser

GI anser också att mättat fett är onyttigt trots att det har ett lågt GI t.ex

LCHF: Till skillnad från GI så äter man här så lite kolhydrater som möjligt eftersom att snabba och långsamma kolhydrater omvandlas till socker i magen. Det i sin tur gör ju att blodsockret stiger. Här är man således också inne på det här med blodsocker, man kan väl kort säga att man dock har tagit det ett steg längre.

Här handlar det om att äta fett, även mättat! Man är här inte "rädd" för det mättade fettet utan man skall alltså välja produkter som är så feta som möjligt. Dvs inte lätt-creme fraiche och minigrädde.

Okej att äta enligt LCHF: Ägg, Ovan jord-grönsaker, mjölkprodukter (fetaste varianten, naturella), kött, fisk, kyckling, skaldjur m.m.
Ät ibland: Frukt, bönor, nötter etc.
Undvik: Pasta, ris, potatis, majs, bröd, gröt, margarin, chips, godis, läsk, korv etc. (Se upp för alla E-ämnen!! t.ex E621)

Så skillnaden mellan GI och LCHF är ganska stora egentligen. Hoppas jag inte förvirrade er mer nu ;-)

2 kommentarer: