måndag 15 augusti 2011

SKILDNAD MELLAN GI/LCHF!!

Fredrik Paulún:
Det förekommer ett stort antal metoder med olika för- och nackdelar. När det gäller GI-metoden går det ut på att äta en balanserad kost med alla näringsämnen och kolhydrater utgör en relativt stor andel. Det viktiga är att kolhydraterna har lågt GI-värde dvs är långsamma så att blodsockret räcker längre och håller dig mätt under lång tid. Dessutom betyder detta att du får mindre insulin än när du äter vanlig kost och det är viktigt eftersom insulin är skadligt för hjärt- och kärl samtidigt som det kan öka risken för diabetes typ 2. När det gäller vikten är insulin ett hormon som gör oss feta, så mindre av detta är mycket bra. GI-metoden är således en kosthållning som passar alla, även de med viktproblem och diabetes typ 2. LCHF är en kosthållning som går ut på att man drar ner kolhydratmängden väldigt mycket. De mest extrema varianterna ger enbart 5-10 % av energin in form av kolhydrater och hela 60-70 % av energiintaget i form av fett. Med tanke på att svenskens mat i genomsnitt innehåller cirka 50% kolhydrater och 35% fett är detta en mycket extrem kost. Det kan ge en snabb viktminskning, men en del av viktminskningen består av kolhydrater och vätska som kommer tillbaka om man börjar äta kolhydrater igen. LCHF är uppskattat av många typ 2-diabetiker eftersom de snabbt får ner sitt blodsocker, men många andra mår inte bra på dieten. Kolhydrater är ju ett bra bränsle för musklerna och gör att man orkar motionera. Dessutom ökar halten serotonin i hjärnan när man äter kolhydrater och serotonin är viktigt för mentalt välmående. På senare tid har det dock dykt upp LCHF-varianter som tillåter upp till 20 energiprocent kolhydrater och det är en kost som fler mår bra på, speciellt om kolhydraterna kommer från frukt, bär och grönsaker.
 
Andreas Eenfeldt:

GI och LCHF liknar varandra, men LCHF är en tuffare variant. Vid GI minskar man främst på de värsta kolhydraterna, som socker och vitt mjöl. Vid LCHF minskar man rejält på alla kolhydrater. Vid GI äter man mer långsammare kolhydrater som fullkornsprodukter. Vid LCHF äter man sig istället mätt på i första hand kött, fisk, ägg, smör och grönsaker. 
 
Fördelen med GI är att det är mer tillåtande om man gillar bröd och pasta, samt att man slipper omställningsbesvär som trötthet och huvudvärk första dagarna 
 Fördelen med LCHF är att det ger effektivare viktnedgång, ännu stabilare blodsocker och minskat sötsug.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar